За Бургас ще се отделят средства за детската болница, водопроводи, пътища, кръстовища и

...
За Бургас ще се отделят средства за детската болница, водопроводи, пътища, кръстовища и
Коментари Харесай

Най-хубавото в бюджета е, че ще има пари за инвестиции в градовете, смята Жечо Станков

За Бургас ще се отделят средства за детската болница, водопроводи, пътища, кръстовища и други, даде образец депутатът

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси утвърди на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2024 година Това стана с 13 гласа „ за “ против 6 „ срещу “. Подкрепата, предстоящо, пристигна от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

От партията на Бойко Борисов обаче имаха запаси и рецензии към финансовата рамка, препоръчана от финансовия министър Асен Василев, който през днешния ден също участва на дебатите и отговаряше на сложени въпроси.

Изказване направи и лидерът на бургаската листа на ГЕРБ-СДС Жечо Станков, който е член на бюджетната комисия.

Той изрази „ паника “ поради свои сътрудници, които се опитвали да внушат, че „ колкото повече заеми теглим, толкоз по-богати ще станем “.

„ Апелирам да бъдем деликатни с метода в тази посока не поради друго, а цифрите сами по себе си приказват. Ако погледнете разноските, които, естествено, са напълно обвързани с приходите и брутния вътрешен артикул, ще видите, че в случай че 2023 година плащаме 1% от общите разноски за лихви, то 2026 година сме към този момент на 2,5% “, уточни Жечо Станков.

Той попита: „ Бизнесът при какви условия получава заеми? Ако има 90% задлъжнялост, ще получи ли от някоя банка заем? Ами няма да получи! Държавите, които имат 90% задлъжнялост, не престават да получават, тъй като де юре не могат да банкрутират. “

Обаче на длъжника можело да се изземе всичко , както станало с Гърция.

„ Аз съм фен повече на консервативната политика – да харчим толкоз, колкото е належащо. Да, когато лихвите са ниски, можем да си позволим в допълнение да напомпаме напредък – няма неприятно. Но в миг, в който лихвите порастват, ние да заборчняваме , по този начин да се каже, и да теглим средства, които доста вярно и господин Вълчев сподели, че тези 3% недостиг се разпределят правопропорционално. Никой не е споделил, че тези пари отиват единствено за обществена политика или единствено за финансови разноски. Приветстваме вложенията в тенденция решение проблемите на хората, имайки поради локалните управляващи и инфраструктура . Във всички случаи това ще окаже въздействие на растежа “, сподели още Станков.

Финансовият министър Асен Василев реагира: „ Никой не е споделил, че като вземаме заеми, ще стане богати. “

„ Не визирах Вас “, отвърна бургаският народен представител. Той, наподобява, имаше поради сътрудника си от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев.

А министър Василев добави: „ Начинът да станем богати е да влагаме в машинен парк и да си създадем финансовите вложения. Както и компаниите вземат заеми, с цел да се случат тези вложения. Никоя компания не разчита единствено от облагата да си направи капиталовата стратегия. Затова всички компании си имат банкиране. Ако вземаш заеми, с цел да плащаш заплати – нещата отиват доста зле. “

А пред „ Флагман “ Жечо Станков изкоментира за бъдещия бюджет : „ Последните две-три години общините бяха сложени „ на колене “ и не отговаряха на условията на хората да им вземат решение проблемите, тъй като нямаха пари. Най-хубавото в този бюджет е, че стигат пари до локалните управляващи , с които ще могат да се случат вложения в градовете. Типичен образец за град Бургас е, че ще има пари за детската болница, ще има пари за водопроводи, за пътища, кръстовища и какво ли още не . Това са средства, които ще се влагат в неща. Те бяха обещавани последните две-три години и към този момент в действителност ще има пари за тях, с цел да се случат. “

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР